Toffelmakaren i Frillestad

När Anna kom från Småland till Skåne för att ta betor träffade hon Martin som var son i granngården och blev förtjust i honom.
Martin omkring 1907

Martin Julius Friman föddes 24 februari 1886. Hans far Peter Jönsson Friman var rotsoldat och han och hustrun Anna Maria Jönsson hade ett soldattorp i Raus församling. Efter ett par år flyttade familjen till en liten gård i Frillestad där fadern blev toffelmakare. Martin fick gå i sin fars fotspår. Han stannade i föräldrahemmet och lärde sig yrket av sin far. Vid 23 års ålder flyttade han till en toffelmakare i Brunnby, där han fortsatte att utvecklas inom hantverket och efter fyra år fick han tjänst som en av flera toffelmakare vid Skrombergaverken där arbetarna ständigt behövde nya tofflor.

Anna Sofia Lang var född i en fattig familj i Stockaryd i Småland 11 april 1892. Föräldrarna som hette Nils Peter Lang och Mathilda Magnusdotter bodde i en gammal backstuga som kallades Ljungfällan. I sin tidiga ungdom var Anna piga på ett par gårdar i hemtrakten i Småland och sedan kom hon till Skåne för att ta betor omkring 1912. Det var vanligt att folk från fattigbygderna i Småland säsongsarbetade på betfälten i Skåne runt förra sekelskiftet. På våren skulle fälten rensas och på förhösten skulle betona tas upp. Det var ett styvt arbete med betor som sög sig fast i lerjorden. 

Anna med Harald 1914
Anna stannade kvar i Skåne när betsäsongen var slut och blev piga på en gård i Frillestad. I granngården fanns sonen Martin som hon blev förtjust i. När Martin flyttade till Skromberga för att arbeta som toffelmakare flyttade Anna snart in hos honom som hans hushållerska. Det var den tidens sätt att bo tillsammans utan att vara gifta. Hon blev med barn och sonen Harald, min farfar, föddes i mars 1914.  Martin erkände barnet och skrevs in som fader i födelseboken "enligt egen uppgift". Anna och Martin hann alltså inte gifta sig innan sonens födelse men på sommaren samma år blev det bröllop. Något år senare flyttade familjen till Frillestad där Martin hade egen toffelverkstad och sedan föddes barnen Marta, Harriet, Gustaf, Börje och Berta.

Familjens hus i Frillestad var gammalt och är numera rivet. På tomten fanns fruktträd och lusthus. Martin arbetade i sin toffelverkstad som var en del av huset och Anna cyklade till torget i Råå och sålde potatis, grönsaker och frukt som de odlade i trädgården.




Här är en video med Martin och Anna i huset i Frillestad. Kvaliteten är dålig, men det är ändå roligt att se.




Martin blev 73 år och Anna blev 74 år. De är begravda i Frillestad.


Toffelmakaren Martin Friman i arbetstagen 1955

Min farfar Harald dog innan jag föddes och när jag började släktforska visste jag inget om hans föräldrar. Jag har letat efter information i arkiven och intervjuat mina föräldrar och min farfars bror Gustaf för att kunna berätta Martins och Annas historia.






Källor: Sverige Kyrkböcker; Foto och berättelser från Gustav Friman; Foto och berättelser från Lennart och Ingegärd Friman; Film från Ragnar Friman, Tidningen släkthistoria "Arbetsvandring blev räddningen för fattigbygdens folk"

Observera att det inte är tillåtet att kopiera och lägga ut mitt material på andra websidor!

Kommentarer