Ett sprucket äktenskap

Astrid tog sin cykel och stack iväg i all hast. Hon lämnade sin make ensam kvar med deras tre små flickor, och dottern Greta kunde inte sluta undra varför hennes mor hade övergivit henne.
Astrid Konstantia Henningsson föddes den 16 maj 1895 i Billesholm där hennes far Vilhelm Henningsson var gruvarbetare. Modern hette Maria Olsdotter Nord och dog av lunginflammation när Astrid var i tjugoårsåldern. Familjen flyttade runt mycket och stannade inte mer än något år eller två på varje plats. Förmodligen hade de det fattigt, för när Astrid var tio år lämnade föräldrarna bort henne under en period som fosterbarn hos ett par i Södra Vram. 

När Astrid var i femtonårsåldern fick hon klara sig på egen hand och hon tog tjänst som jungfru hos en fru Holmqvist i Helsingborg. Drygt ett år senare finns en anteckning i kyrkoboken om att hon var intagen på Hemmet Fristad i Bromsten, Stockholm. Hemmet tog emot unga flickor mellan 14-19 år som var på väg in i prostitution. Ofta var det flickor som haffats av polisen och hotades med fängelsestraff som antogs som skyddslingar på hemmet.  Det fanns plats åt 34 elever som fick en treårig utbildning inom hushåll, smådjursskötsel och köksodling.  Hur länge Astrid vistades i Bromsten är oklart, men 1914 var hon skriven som piga hos Anders Persson i Tofta socken utanför Landskrona. På gården fanns även Anders Perssons yngre bror Frans Persson.

Frans Alfred Persson var född 31 oktober 1885 i en arbetarfamilj i Malmö. Det var fattigt och smutsigt och när Frans var tio år dog hans mor Anna Andreasdotter i gulsot. Fadern Lars Persson gifte snart om sig och några av syskonen lämnades till fosterhem. När Frans var omkring 17 år fick han börja tjäna som dräng på landsbygden runt Malmötrakten. Efter några år tog han värvning vid Skånska husarregementet i Helsingborg och i hans värnpliktskort står han skriven som kolhuggare i Billesholm. Det finns också anteckningar från Danmark om att han befunnit sig som "tjenstekarl" på Englandsvej i Köpenhamn innan han så småningom blev inhyst hos sin bror Anders Persson i Tofta.

Astrid var bara 19 år när hon vigdes med den 10 år äldre Frans i Tofta kyrka 12 december 1914. Familjen flyttade året därefter till Billesholm och tio månader efter vigseln föddes lilla Greta som senare blev min farmor. Sedan kom döttrarna Lizzie och Mary. Frans arbetade i gruvan i Billesholm och Astrid hade tjänst som kallskänka på hotellet i Mölle. De första åren vistades familjen periodvis i Danmark. Astrid drack sprit och pengarna räckte aldrig riktigt till och kommunens fattigvård betalade hyran för huset där de bodde.


Astrid, Frans, döttrarna Lizzie och Greta och Astrids bror Adler med en hund

Äktenskapet mellan Frans och Astrid var nog inte så bra. Astrid lär ha haft andra karlar på besök när Frans arbetade och sommaren 1925 finns en anteckning i församlingsboken om medling för oenighet i äktenskapet. Den 23 november samma år var Frans och Astrid skilda enligt häradsrättens beslut


Astrid lämnade huset i Billesholm i all hast. Hon tog sin cykel och vinkade till sina tre små flickor som satt och lekte på trappan och sa till äldsta dottern Greta "Ta nu hand om dina syskon, för nu ser ni inte er mor mer. Mor ska resa bort och kommer inte tillbaka!" Flickorna tittade efter modern och frågade sig vart hon skulle ta vägen och när hon inte kom tillbaka kunde de inte sluta undra varför hon hade övergivit dem. 

Astrid hade förälskat sig i den danske kocken Robert Lillgar Thomsen som hon arbetade tillsammans med på hotellet i Mölle. Enligt kyrkböckerna gifte de sig i Göteborg 1927 och fick dottern Berit Constance, men den lilla flickan var sjuk och dog efter bara drygt en månad. 

Astrid och Robert flyttade runt en del, och under kriget var Robert tvungen att återvända till Danmark. Astrid väntade på honom, men han kom aldrig tillbaka och äktenskapet tog slut. 1950 gifte Astrid om sig för tredje gången med den 12 år yngre Einar Olausson och det äktenskapet verkar ha varit bra. 

När Astrid hade lämnat familjen stod Frans ensam med sina små flickor och den tioåriga dottern Greta skickades till ett fosterhem. Vem som tog hand om de två yngre döttrarna Lizzie och Mary de första åren ger kyrkoarkiven inte svar på. Det finns inte heller någon dokumentation bevarad i kommunarkivet, men runt 1930 var de skrivna som fosterdöttrar hos en familj i Billesholm. Yngsta dottern Mary flyttade senare som tonåring till sin mor Astrid i Göteborg. 

Frans försvann från Billesholm och skrevs i boken över obefintliga. Först 1940 hittar vi honom i Gävle där han gifte sig med Ingeborg Åslund, som kallades Bojan. Då var han verkstadsarbetare och hade egen rörelse som hemslöjdare.  

Min farmor Greta ville inte berätta så mycket om sin barndom och sina föräldrar. Vid sällsynta tillfällen kunde hon nämna någon händelse som hon påminde sig om och det som står klart är att hon aldrig kunde förlåta sin mor för att hon lämnade familjen. Astrid gjorde dåliga val och svek sina barn, men på något sätt tycker jag ändå att arkiven ger henne viss upprättelse eller åtminstone svar på frågorna om varför hon handlade som hon gjorde.






Källor: Sverige Kyrkböcker; Foton och minnen berättade av Greta Friman för olika familjemedlemmar; www.bromsten.nu/Fristad

Observera att det inte är tillåtet att kopiera och lägga ut mitt material på andra websidor!

Kommentarer