Smedjan i Tåstarp

På ett gulnat gammalt familjefotografi från 1930-talet ser vi mina barns farfars morfar, smeden Anton Nilsson i Tåstarp med hustru Alfrida och deras åtta barn.
Den bastante mannen med mustasch på fotografiet är mina barns farfars morfar Anton Sigfrid Nilsson. Han var född den 16 januari 1881 i Tåstarp som son till smeden Nils Andersson och hans hustru Sofia Nilsdotter. Anton blev smed som sin far. Han gick i hovbeslagsskola i Alnarp och ska ha varit mycket säker och skicklig i sitt yrke.

Kvinnan på bilden som är vänd mot sin make är mina barns farfars mormor Alfrida, eller Frida som hon oftast kallades. Hon var en torparflicka från Backarna i Munka-Ljungby, född den 19 maj 1884 och var sina föräldrars Nils Peter Larsson Lund och Ulrika Persdotter Linds enda barn. Som sextonåring fick hon lämna föräldrahemmet och bli piga. Hon tjänstgjorde på gårdar i Fleninge, Tåstarp och Höja.


När Alfrida var 20 år gammal födde hon en ”oäkta” dotter i Hillarp som fick namnet Alva. Ett oäkta barn saknade enligt den tidens rättsbegrepp börd och fick inte ärva varken sin mor eller far, men detta kunde man komma förbi och Alfrida såg till att ge flickan arvsrätt genom att få inskrivet i dopboken att hon erkände barnet som sitt. Under de första åren fick den lilla flickan fick bo hos morföräldrarna i torpet Lundstorp när Alfrida tjänade som piga på Heagården i Munka-Ljungby.

Den 21 maj 1910 gifte Anton och Alfrida sig i Munka-Ljungby kyrka. I samband med vigseln skrev de in i dopboken att Anton erkände sig vara far till Alfridas dotter Alva, som nu var sex år gammal. Anton och Alfrida fick sedan ytterligare sju barn tillsammans och på det gamla gulnade fotografiet ser vi sönerna Nils, Fride, Carl, Sven och dottern Alva i bakre raden. På främre raden ser vi dottern Linnea, yngste sonen Åke och dottern Hanna tillsammans med föräldrarna. 

Familjen bodde till en början tillsammans med Antons föräldrar vid smedjan i Tåstarp. 1913 köpte Anton ett jordstycke tvärs över vägen av grannen Nanne Jönsson för 700 kr. Köpehandlingen finns bevarad hos Lantmäteriet och går att hämta digitalt från deras websida Historiska kartor. På tomten byggdes en ny smedja och ett boningshus som familjen flyttade till 1914.

På ett annat fotografi ser vi familjen samlad på trappan till det nya boningshuset. Bilden måste vara tagen i början av 1920-talet. Modern Alfrida håller lilla Linnea i famnen. Hon ser ut att vara yngre än ett år och yngste sonen Åke är ännu inte född. Linnea blev senare mina barns farfars mor.

I Hembygdsboken "Tåstarps by och Brandsvig" kan man läsa om Antons smedja i Tåstarp: ”Det mesta som gjordes var hovbeslag, vagnbeslag och harvar. Plogskär skulle vässas. Fastän Anton med tiden blev kraftig, skodde han fort en häst runtom. Han byggde skostall, och när nya tiden kom blev han maskinförsäljare i stor skala.”

Anton fick en hjärnblödning och avled 1940, endast 59 år gammal. Ibland tillgångarna i bouppteckningen räknas smedjan, tomten och huset upp tillsammans med diverse möbler, så som matrumsmöblemang, soffor, bokhylla, sängar och linneskåp, flera serviser, spegel och prydnadssaker. Bland de mer intressanta sakerna finns ett piano, en radioapparat och en personbil som visar att familjen hade det relativt gott ställt med den tidens mått mätt. 

Hustrun Alfrida drev sedan smedjan vidare fram till sin död 1948. Efter moderns död tog sönerna Nils, Fride och Carl över smedjan och Fride flyttade in i boningshuset med sin familj. De utförde smidesarbeten, reparerade lantbruksmaskiner, traktorer och bilar. ”Alla tre var tusenkonstnärer som fixade allt” står det i Hembygdsboken. Arbetet var slitsamt men atmosfären i Tostarps Bil- och Smidesverkstad var ändå varm och vänlig och man kunde dryfta allehanda problem och händelser med kunderna som kom.

Bröderna drev smedjan fram till mitten av 1970-talet då den lades ner.

Anton, Fride, smedgesällen Nore Ekberg, Nils och Karl i smedjan i Tåstarp
Bild från Hembygdsboken Tåstarps by och Brandsvig

VECKANS SLÄKTFORSKARTIPS! I hembygdsböcker kan man hitta spännande och intressant information om släktingarna. Min berättelse om Anton och Alfrida bygger på som vanligt på forskning i kyrkoarkiven, men de intressanta detaljerna har jag hittat i Hembygdsboken Tåstarps by och Brandsvig. Ytterligare ett tips är att kontakta släktingar/ ättlingar till de familjer man forskar om eftersom de ibland kan ha sparat gamla fotografier. Fotografierna på smedfamiljen i Tåstarp har jag fått kopiera av en kusin till mina barns farfar vid en släktträff för några år sedan. 

Källor: Arkiv Digital Kyrkböcker, Lantmäteriet Historiska kartor 11-TÅT-AVS62, Hembygdsbok Tåstarps by och Brandsvig, Foto från Anita Johansson



Kommentarer

Björn sa…
Tack för intressanta och kärleksfulla berättelser ur din släkthistoria, hälsar Björn
Tack! Vad roligt att du tycker om min blogg :)