Familjefotografiet

När jag var liten hängde ett gammalt gulnat familjefotografi på väggen i hallen hemma hos min farmor. Fotot föreställde min farmors mor Astrid och hennes familj och jag älskade att höra farmor berätta vilka personerna på bilden var. Men farmor visste inte så mycket om sin släkt, så det jag vet har jag fått ta reda på i arkiven. Min berättelse tar sin början 1897 när farmors morföräldrar Maria och Vilhelm Henningsson var unga och hade gift sig ett par år tidigare.

Det är en kall och blåsig vårdag i slutet av april 1897. I den lilla gruvorten Billesholm nedanför Söderåsens sydsluttning i Skåne har det blivit dags för en ung kvinna vid namn Maria Olsdotter Nord att föda sitt andra barn. Barnmorskan Ingrid Persson har anlänt med sin stora tunga barnmorskeväska som innehåller allt hon kan tänkas behöva för att assistera under förlossningen. 

En bit in på 1900-talet föds de allra flesta barn fortfarande hemma i sängen eller på kökssoffan, och som barnmorska har Ingrid hjälpt många födande kvinnor genom åren. Hon är liksom de flesta i yrket vid denna tid examinerad från barnmorskeutbildningen på två terminer. Barnmorskeyrket är ett av få yrken som kan innehas av en gift kvinna och att Ingrid själv fött fem barn anses snarast vara en merit. I barnmorskereglementet stadgas det att en barnmorska, året runt och dag som natt, måste vara beredd att ge sig iväg när hon behövs och det innebär att hon inte kan lämna sitt hem hur som helst. Under arbetet har hon rätt till fri skjuts och fri kost. 

Marias make, gruvarbetaren Vilhelm Henningsson, får så småningom veta att han har blivit far till en liten gosse. Men förlossningen är ännu inte över för Maria. I hennes mage finns ännu ett barn och innan dagen är slut kommer ytterligare en liten gosse till världen. Vid 22 års ålder är Maria nu mor till tre barn, de två nyfödda gossebarnen och den tvååriga dottern Astrid Konstantia.

Men barnmorskan Ingrid är bekymrad över de två små tvillingpojkarna. Hon är inte säker på att de ska överleva. Tillslut vågar hon inte vänta längre, utan hon döper den ene av pojkarna som får namnet Detlof Leonard. Föreställningen om att ett odöpt barn inte kan komma in i himmelriket om det skulle dö lever nämligen fortfarande kvar vid den här tiden. Därför är det viktigt att barnet blir döpt, och vem som helst som själv är döpt kan utföra ett nöddop om barnet är svagt och inte kan föras till kyrkan och döpas i vanlig ordning.  

Tvillingbrodern Adrian Konstantin döps några dagar senare av kyrkoherden Carl Axel Möller i Norra Vram. Vid tvillingarnas dop finns flera släktingar med. Det är Marias syster Christina och hennes make Bengt Borg i Billesholm samt Marias bror Nils Nord och hans hustru Johanna från Södervidinge. Två år tidigare vid dottern Astrid Konstantias dop har Marias föräldrar muraren Ola Nord och hans hustru Amalia Sundman funnits med, liksom Vilhelms syster sömmerskan Paulina Henningsson.

Barnmorskan Ingrid får så småningom rätt i sitt antagande om att någon av tvillingarna inte ska överleva och vid sju veckors ålder dör lille Adrian Konstantin utan angiven orsak.

Släktforskartips!

Som släktforskare kan man få en bra bild av en familjs sociala nätverk genom att studera de dopvittnen som finns med när ett barn döps. De är ofta nära släktingar och kan ge viktiga ledtrådar för att komma vidare om man kör fast i släktforskningen. 

Seden med dopvittnen har sitt ursprung i traditionen att en kvinna inte skulle besöka kyrkan under 40 dagar efter att hon fött barn, eftersom hon ansågs vara oren under den tiden. Efter reformationen var kvinnan egentligen inte förbjuden att besöka kyrkan, men traditionen levde ändå kvar en bit in på 1900-talet. Det innebar att modern, och ofta även fadern, inte deltog vid barnets dop. I föräldrarnas ställe fanns faddrar eller gudföräldrar som tog på sig rollen som dopvittnen. En vanlig missuppfattning är att faddrarna hade ett juridiskt ansvar för att ta hand om barnet i händelse av att föräldrarna skulle gå bort, men så har det aldrig varit i svensk tradition, utan faddrarnas uppdrag har varit att vara vittnen till dopet och sörja för barnets kristna fostran.

I äldre dopböcker förekommer ofta ordet testes som betyder "vittne" och susceptus/susceptix ofta förkortat susc, för den person som bokstavligen bär fram barnet till dopet. Ordet betyder ungefär "hålla fram". Vanligtvis är den som bär barnet en kvinna som står föräldrarna nära så som en syster, en svägerska eller en mor.


Kristian Vilhelm Detlof Henningsson var född 1869 som oäkta son till Elna Jönsdotter i Höör. Elna flyttar från Danmark i samband med Vilhelms födelse och i husförhörslängden står anteckningen "Tunnbindargesällen Christian Phillipp Henningsson i Storheddinge vid Köpenhamn". Kanske det är namnet på Vilhelms far? Under Vilhelms uppväxt bor sedan modern Elna med sina barn dels hos sina föräldrar i Höör, dels på fattighuset och dels återfinns hon i husförhörslängden under "personer utan stadig eller känd hemvist". 

Efter konfirmationen tar Vilhelm tjänst som dräng på ett par gårdar i närheten av Höör innan han kommer till Billesholm 1891. Vid samma tid finns hans blivande hustru Maria först i Torrlösa och sedan i Kävlinge som piga. Det är några mil bort, så hur och var de träffas är svårt att veta. Maria var född på juldagen 1874 i Högestorp i Reslöv och när hon gifter sig med Vilhelm 1893 är hon bara 18 år.

Vykort från Folkets park i Billesholm
När tvillingarna föds 1897 bor alltså familjen Henningsson i Billesholm där Vilhelm arbetar som kolhuggare i gruvan. Gruvbolaget har ambitionen att skapa goda miljöer för sina anställa och bygger bland annat bostäder, badhus och senare även en kyrka. Gruvarbetarna har mer betalt än vad lantarbetarna har, men arbetet i gruvan är tungt, smutsigt och farligt och efter en rad strejker och konflikter mellan gruvägare och arbetare bildas fackförbundet Sveriges Kolgruvearbetares förbund. Men arbetarna har svårt att organisera möten då gruvbolaget äger praktiskt taget hela bygden. Mötena blir ofta avbrutna, ibland med rätt bryska metoder och därför bildar några av arbetarna en fastighetsförening som köper en bit mark där man anlägger Folkets Park med planteringar, dansbana, utescen och skjutbana. Kring sekelskiftet 1900 bygger man sedan Folkets Hus, där man kan samlas utan att bli bortkörda. Folkets Park i Billesholm har numera ett kulturhistoriskt värde eftersom det är en väl bevarad miljö från förra sekelskiftet.

Familjen Henningsson stannar i Billesholm under några år innan Vilhelm först får arbete på cementfabriken i Lomma och sedan i Skromberga gruva i Ekeby. Sedan följer en period på femton år då familjen flyttar runt mycket och bor på sju olika ställen som statare innan de tillslut återkommer till Billesholm. På kartan nedan kan man se hur familjen förflyttar sig runt i västra Skåne.Under de här åren föder Maria ytterligare fem barn. Didrik Henning föds 1899 och Adler Konstantin 1901, båda i Lomma. Sedan blir Maria gravid med tvillingar på nytt och hösten 1904 föds pojkarna Arthur Adrian och Verner Alarik på Böketofta gård i Kågeröd. Men en tvillingfödsel i början av 1900-talet är förenad med stora risker och liksom förra gången överlever bara en av tvillingarna. Arthur Adrian blir bara sju veckor gammal. Några år senare, 1907 har Maria hunnit bli 32 år och hon föder då sitt åttonde barn - en flicka som är död vid födseln. 

Ungefär vid den tiden kostar familjen på sig att gå till fotografen och ta ett familjefotografi. Långt senare hängde det gulnade fotografiet på väggen i min farmors hall och jag älskade att höra farmor berätta vilka personerna på bilden var. 

Vilhelm är mannen med den stora mustaschen uppe till vänster och framför honom sitter hustrun Maria med mörkt lockigt hår. Sittande längst till höger har vi dottern Astrid, som senare blev min farmors mor. Farmor brukade alltid säga att jag var så lik henne när jag var i samma ålder. De tre pojkarna på bilden är Henning, Verner och Adler. Av de åtta barnen är alltså nu bara fyra i livet. Förutom barnen som dog späda har familjen även förlorat sonen Detlof Leonard som drunknade vid åtta års ålder när familjen var statare på gården Fjärestadtorp i Fjärestads socken. Från åren i början av 1900-talet finns tidningsnotiser om statarpojkar som drunknat vid lek eller fiske i märgelhål i trakten, men något specifikt om Detlof Leonard har jag inte kunnat hitta.


På fotot ser vi även mitt i bilden Vilhelms mor Elna och hennes syster Johanna. Bakom dem har vi Vilhelms systrar Anna och Paulina och två ynglingar. Om dessa brukade farmor alltid säga att "det var nog bara några som gick förbi". Men att ta ett familjefoto omkring 1908 var en speciell och viktig händelse för en fattig familj och därför tror jag knappast att det stämmer. Min gissning är att de två är Johannas söner Nils Oskar och Johan Edvin, kusiner till Vilhelm.

Några år efter fotot togs, på vintern runt juletid, drabbas Maria av en svår lunginflammation och hon dör alldeles för tidigt, bara 41 år gammal på trettondag jul 1916. Maken Vilhelm lever resten av livet som gruvarbetare i Billesholm och dör vid 63 års ålder av "kräfta", cancer i magen.

Som avslutning på min forskning om min farmors morföräldrar åkte jag till kyrkogården i Norra Vram där Vilhelm och Maria blev begravda. Den vita lilla kyrkan vars äldsta delar härstammar från 1100-talet ligger vackert inbäddad i lummig grönska mitt i den lilla byn i det skånska odlingslandskapet och i bakgrunden kan man ana Söderåsen högresta skogar. Kyrkogården är väldigt välunderhållen och ramas in av en mur och stora träd. Vilhelms och Marias gravar finns inte längre kvar. Det är ju ändå runt 100 år sedan de dog, men som släktforskare är det speciellt att besöka en plats där man med säkerhet vet att anorna har varit och här döptes några av Vilhelms och Marias barn och här fick de sitt sista vilorum.Källor: Kyrkböcker hos Arkiv Digital, Barnmorska - wikipedia, Artiklar i tidningarna Släkthistoria "Hur arbetade barnmorskor på 1800-talet" och Populär Historia "Från jordemor till barnmorska", Fakta om barndop förr av Annelie Friman Sandberg, Billesholm - wikipedia, Bilder och berättelser från Bjuv, Billesholm och Ekeby : en hembygdsbok av Ernst Olsson, Tre skånska gruvorter : en hembygdsbok om Bjuv, Billesholm och Ekeby.

Det är många som vill prenumerera på min blogg! Jättekul!
Observera bara att du måste klicka på länken i mailet för att aktivera prenumerationen!
  • Klicka på knappen prenumerera ovan
  • Fyll i din e-post adress
  • Klicka i rutan som dyker upp för att bekräfta att du inte är en robot
  • Du får ett mail från Feed Burner Email subscriptions (kolla i skräppost om mailet inte dyker upp inom ett par minuter)
  • Klicka på länken i mailet för att aktivera prenumerationen
  • Därefter kommer mail när jag lägger ut ett nytt inläggKommentarer